Natuurlijk Scandinavië

Lekker lang glijden in de bergen bij Orsa

  • Zweden, Langlaufen, Wintersport

Er zijn van die plaatsen waar het in het toch al langlaufminnende Zweden extra aantrekkelijk is. In de sporen van Orsa-Grönklitt komen langlaufers van de meest uiteenlopende niveaus graag terug. Geen wonder, het loipenet in de heuvels tussen de bossen zit vol afwisseling.

In Midden-Zweden zien ze al vroeg uit naar de winter. Langlaufen is een van de activiteiten die erg hoog op het programma staan. We bevinden ons in het hartje van Dalarna in het gebied van de Vasalopp, dé langlauftopper waar liefhebbers voor uit de hele wereld komen. In Mora is jaarlijks de start van dit wereldevenement; het komt zelfs jaarlijks even op ons NOS journaal.

Jaarlijks word zowel in Mora als in Orsa-Grönklitt driftig getraind. In dit gebiedje kom je langlaufers tegen van alle niveaus. De loipes over de heuvels en door de bergen maken dat je zelf kunt kiezen wat je wilt. Voor wie zich klaar wil stomen voor de tochten der tochten zijn er natuurlijke de steile klimmetjes en anderen gaan langs de bevroren meren om vooral van het landschap te genieten.

Als in de avond de duisternis valt is het even rustig in de loipes, maar in de loop van de avond wordt het weer wat drukker door de langlaufers die nog even een rondje willen maken in de duisternis. Sommigen hebben hun eigen verlichting, anderen maken dankbaar gebruik van het elljusspor, de loipe, waarbij je zelf het licht ontsteekt. Maar misschien heb je wel genoeg aan het licht van de maan en de sterren, want die zie je hier tien keer beter dan bij ons.

Behalve de loipes zijn er nog de skipistes om de alpinelatten onder te binden. Het kleinschalige skigebiedje is vooral aantrekkelijk voor beginners of voor gezinnen met kinderen. Alles lekker op ski- of loopafstand bij elkaar. En niet te vergeten: er zijn warme ruimtes waar je even op temperatuur kunt komen. Prettige bijkomstigheid: beneden in Orsa ligt de Orsasjö; als het even kan vegen ze op dit prachtig meer met eilandjes een baan om lekker te schaatsen. Regelmatig zijn er toertochten, maar daar berichten we apart nog even over.