Natuurlijk Scandinavië

Met de boot naar de Noorse sneeuw

  • Noorwegen, Langlaufen, Skiën, Wintersport

In een winter met veel regen, lonkt de sneeuw elders wel heel erg. Maar waar is die sneeuw? In Noorwegen bijvoorbeeld, maandenlang. Dus koersen we naar het noorden. Naar Eemshaven, de boot op en een nachtje slapen en dan drie uurtjes omhoog met de auto het Noorse bergland in.

Met de boot vanuit Nederland naar Noorwegen is sinds maart 2022 een relaxte vorm van reizen. Met de MS Romantika van de Holland Norway Lines vaar je ontspannen naar je vakantiebestemming. De Noorse stemming begint al aan boord. Na aankomst in de morgen rij je uitgerust Noorwegen binnen.

Rust en ruimte
Direct merk je al de rust in de omgeving. Een land met ruimte, weinig inwoners en geen gestress op de weg. Je kunt in Kristiansand drie kanten op: links naar Stavanger aan de westkust, rechts naar Oslo en het oosten, het drukst bewoonde deel van Noorwegen, en omhoog de bergen in. In dit geval kiezen we voor omhoog naar het noorden, richting Hovden in Setesdal. Een mooi skigebied met veel mogelijkheden om de Noorse winter aan alle kanten te beleven. Op naar de sneeuw, die zich na een uurtje al aandient. 

Aantrekkelijk gebied
Hovden is voor de hele omgeving van Zuid-Noorwegen een aantrekkelijke bestemming in zomer en winter. Je hebt er alles wat je zou willen in de omgeving: pistes, loipes, wandelpaden én bergen sneeuw. Voor elke vorm van wintersport of winterbeleving kom je hier wel aan je trekken. Sneeuw in overvloed aan alle kanten. Als je niet op de ski's wilt, maar liever gaat sneeuwschoenwandelen of gewoon wilt wandelen zit je hier ook goed. De sfeer is vooral sportief omdat veel Noren hier uit de wijde omgeving van de winter komen genieten. Veel Noren hebben hier ook een hytte in de bergen en keren graag naar deze plek terug. 

Veel mogelijkheden
Wie zelf op zoek is naar een overnachtingsplek kan kiezen uit vele mogelijkheden: berghotels, huisjes, appartementen. Je hebt ze in allerlei prijsklasses en aanbod. We namen een kijkje in Hovdenstøylen een sfeervol hotel aan de rand van het kleine bergdorpje. Zo aan de weg én aan de achterkant aan de langlaufloipe en op loopafstand naar de winkels. Een mooi hotel in de Noorse sfeer. Het hotel staat bekend om zijn goede keuken en grote service voor de bezoeker.  

De reis met Holland Norway Lines brengt je in Kristiansand in Zuid-Noorwegen. Van daaruit rij je over rijksweg 9 naar het noorden omhoog; in circa drie uur zit je met de auto in Hovden. De weg omnhoog bied vele fraaie uitzichten. Dus neem de tijd en rijd rustig.