Natuurlijk Scandinavië

Met de boot naar de wintersport

  • Noorwegen, Langlaufen, Skiën, Wintersport

Niet zo voor de hand liggend om per boot naar je wintersportbestemming te gaan, maar wel zeer relaxt. Je rijdt met de auto naar Kiel in Duitsland en je vaart zo het winterse Noorwegen tegemoet. Alles bij je.

Veel mensen vliegen naar het noorden. Logisch je bent er lekker snel. Maar met de extra tarieven van bagage, waaronder je ski’s is het toch ook minder aantrekkelijk dan het was. Ook de steeds langere wachttijd op de luchthaven en het slepen met ski’s maakt dat eigen vervoer soms de voorkeur heeft.
Varen naar je bestemming geeft ook de mogelijkheid om alvast in de Noorse sfeer te komen. Een Scandinavische maaltijd, vermaak in de avond en daarna een nacht om uit te rusten is een ideale start van je wintervakantie.

Aangekomen in Oslo is het nog maar enkele uren rijden naar de diverse wintersportgebieden of langlaufbestemmingen. Ook Oslo zelf is zeker voor de liefhebber van langlaufen een goed uitgangspunt. Zelfs vanuit de stad lopen loipes de bergen in, sommige zijn verlicht. Voor de liefhebber van langere tochten is het berggebied Nordmarka de moeite waard. Er gaat een treintje vanuit het centrum naar Holmenkollen, de bekende skischans; her is ook het skimuseum.  Het eindpunt van de trein biedt het beginpunt van tochten over Nordmarka.

Een greep uit de Noorse skigebieden gemakkelijk bereikbaar vanuit Oslo: Hafjell, Lillehammer, Skeikampen, Gol, Geilo, Hemsedal en Trysil. Voor de langlaufers zijn Høvringen, Susjøen, Nordseter, Gålå, Valdres, Beitostølen de moeite waard.