Natuurlijk Scandinavië

Met grote stappen door de Zweedse sneeuw

  • Zweden, Uitrusting, Langlaufen, Wintersport

Sneeuwwandelen lijkt saai, maar wie het eenmaal gedaan heeft weet wel beter. Het is net zo spannend als je het zelf maakt. Een blik op een tocht in de Zweedse sneeuw.

De ongerepte sneeuw in het Zweedse Jämtland-Härjedalen leent zich goed voor het maken van tochten op plekken waar nog niemand geweest is. Op je eigen tempo de natuur en de omgeving ontdekken. Bergen sneeuw tot in april. Het mooiste deel van de winter zijn juist de maanden maart-april. De dagen zijn lekker lang en je voelt de zonnewarmte. Heerlijk om er met de sneeuwschoenen op uit te trekken.

Einde van de wereld
Vanuit Edsåsdalen kun je mooie tochten maken in de omgeving. Je bent hier letterlijk aan het eind van de wereld want de gewone weg houdt hier op. Hier zul je de rest verder zelf moeten doen op eigen kracht. Naast de langlaufloipes of daarbuiten je eigen weg gaan. Dwars door de natuur. Ook iets verderop kun je mooie tochten maken nabij het natuurreservaat en het sportcentrum.

Neem de camera maar mee
Op je pad zul je de natuur van zeer nabij ervaren. Juist omdat je helemaal zelf je vaart bepaalt en je letterlijk stevig in je schoenen staat, werkt het uitstekend om dieren in de natuur van nabij te zien. Je ziet hoe een kruisbek een sparrenkegel opentrekt en er z'n maal mee doet,. De sporen in de sneeuw verraden dat een vos je pad overgestoken heeft of een haas. En wie weet kan jij hem later zelf spotten. Ook rendieren kun je hier op je pad tegenkomen.

Lekker tempo
Maar ga je liever een beetje vaart maken om meer een sportieve uitdaging te hebben, dan kun je met de sneeuwschoenen je hart ophalen. Probeer er maar eens een stukje hard te lopen ermee of klauter in een aardig tempo een berghelling omhoog. Reken maar dat je hartslag omhoog gaat. Veel plezier in de Zweedse sneeuw.