Natuurlijk Scandinavië

Foto: Setskog Skating Festival

Nieuw Noors schaatsevenement voor allen

  • Noorwegen, Schaatsen, Wintersport

Schaatsevenementen zijn er vele op natuurijs. Maar een schaatsevenement voor allen is in ieder geval uniek. Op het meer Setten tussen de bossen in Noorwegen gaat het gebeuren deze winter. En reken maar dat het spannend, maar vooral leuk wordt.

In de winter van 2013 was er al een eerste start op het meer Setten bij Aurskog in Noorwegen. Een prachtige plek tussen de eeuwig zingende bossen van Midden-Noorwegen. Deze schaatstocht is het resultaat van een persoonlijk initiatief van een grote groep mensen die van schaatsen, natuur, cultuur en natuurijs houdt. Hier komt alles samen. Het moto van het festijn: "Kom i form" oftewel "kom in vorm".

Nu is het zo dat er in Noorwegen op veel plekken natuurijs is, maar dat niet overal veilig geschaatst kan worden. Om die reden is voor dit evenement gekozen voor een stabiele plek, waar het ijs goed onderhouden kan worden. Op het meer ligt een 25 km lange baan geveegd.

Bijzonder van het evenement is dat vooral iedereen welkom is; zo is er zelfs gedacht aan mensen die minder mobiel zijn in onze samenleving. Maar ook gewoon voor liefhebbers die schaatsen leuk vinden zonder direct een lange afstand te willen rijden. Zaterdag 1 en zondag 2 februari wordt het feest op het Noorse ijs.

Het ijs ligt ten oosten van de hoofdstad Oslo en is gemakkelijk bereikbaar. Het is de bedoeling om het geveegde traject voor een langere periode beschikbaar te houden. We houden door deze site Nederlandse schaatsliefhebbers op de hoogte. Volg het ook bij Nordic Skating Center voor actueel nieuws over dit nieuwe natuurijsfenomeen in Noorwegen.

Bereikbaarheid/voorzieningen

• Schiphol - Gardermoen Airport Oslo (ca. 1 3/4 uur)
• Huurauto naar Setskog (ca. 70 km)
• IJs zal hele winter geveegd worden en kan vriuj gebruikt worden
• Tijdens het  festival is er een verwarmde tent met eetgelegenheid. In Setskog is het mogelijk eten te kopen; ook is er een cafè (ca. 1 km van het ijs).
• Gewerkt wordt aan bewaking van de veiligheid op het ijs volgens de strengste normen. Gedurende de hele winter vinden proefboringen plaats op en rond het geveegde traject. De resultaten van de metingen komen op de website van de organisatie.