Natuurlijk Scandinavië

Onthaasten aan de Noorse kust

  • 22 oktober 2014
  • Noorwegen

Noorwegen is al een uitgestrekt land, maar de kust is nog uitgestrekter. Wie met openbaar vervoer reist kan er lekker relaxen en het dagelijks leven gadeslaan in deze grillige omgeving.

De Noorse kust is 25.000 km lang. Aan de kust gebeurt het, dat gebeurt al eeuwen zo omdat vervoer te water het belangrijkste en het gemakkelijkst was. Dus zijn de meeste plaatsen en activiteiten ook nabij het water. Een mooi voorbeeld van het leven aan de kust vormt de regio Stavanger. Deze vierde plaats van Noorwegen heeft een uitgebreid net van boten en bussen die de meest uiteenlopende plaatsen in de regio aandoen.

Een tochtje met de boot vanaf het centrum van Stavanger gecombineerd met een busreis landinwaarts is al een belevenis op zich. Al reizend merk je dat de mensen uit de omgeving zelf gewend zijn op deze manier te reizen. Wat voor ons een bijzondere tocht door de fjorden is, is voor hun dagelijks werk naar school, werk of winkel.

Omdat de diverse vervoermiddelen niet altijd precies aansluiten zijn er plekken waar even gewacht moet worden. Maar geen probleem, een prachtige glazen wachtruimte tegen de rotsen is droog en warm. En er staan nog boeken ook. Even relaxen voor een tocht met het volgende vervoermiddel: de Noorse kust verder verkennend.