Natuurlijk Scandinavië

Op zoek naar de kern

  • 16 september 2014
  • Noorwegen

Midden in Sandnes, vlakbij Stavanger staat Vitenfabrikken. Hier gebeurt het: de kennis wordt verzameld én begrijpelijk gemaakt.

Vitenfabrikken, de Science factory, in Sandnes maakt vele dingen duidelijk en wat nog niet duidelijk is probeer je vanzelf uit. Zo kun je je hersenen trainen om een bal mee in beweging te zetten.

Vitenfabrikken opende in 2008 haar poorten en is nu al zo'n succes dat ze gaan uitbreiden. Het leuke van dit kenniscentrum is dat het een combinatie is van science center en museum met verschillende exposities op het gebied van matematiek, technologie, wetenschap, regionale industrie en de stad Sandnes. Regelmatig zijn er ook wisselende exposities.

In het gebouw is ook een planetarium: de sterrren zijn er goed te zien ook als het bewolkt is. Je ziet hier het heelal in 360 graden om je heen. Een ervaring aan alle kanten. Zes 6 films en demonstraties geven dagelijks een volledig beeld van het heelal dat ons omringt.

Het leuke van Vitenfabrikken is dat het voor jong en oud een inspirerende plek is: trek er maar een dagje voor uit en gegarandeerd dat je er wijzer uitkomt. Het is een mooie mix van de leuke dingen van vroeger gecombineerd met de meest moderne ontwikkelingen van nu met het oog op morgen. Daarbij staan duurzame én handige middelen natuurlijk voorop. Je ziet dat zon en wind niet de enige energiebronnen zijn. Er is nog veel meer energie beschikbaar. Soms liggen de oplossingen gewoon om de hoek of in je eigen huis.

Het bezoek aan dit bijzondere Science center in Sandnes is goed te combineren met andere activiteien in de Regio Stavanger, zowel in de omgeving van de bergen, de eilanden voor de kust als de stad Sandnes of Stavanger zelf.