Natuurlijk Scandinavië

Foto: Davina Muller

Rennen maar, maar dan wel snel

  • Noorwegen, Wintersport

Jaarlijks draaft een groot aantal honden van vele teams uit diverse landen met hun sledes door het uitgestrekte Finnmarken. Een boeiende tocht van 500 of 1000 km door de sneeuw; ga er maar aan staan.

De Finnmarksløpet is de noordelijkste hondeslederace van Europa. De eerste race was in het Noorse Alta in 1981. Er is een keuze mogelijk voor een tocht van 500 met acht honden of 1000 km met maximaal veertien honden. Jaarlijks start deze race in de tiende week van het jaar in maart met de start en finish in Alta.

Bij de 1000 km komen de teams in de omgeving van Kirkenes, de meest noordoostelijk gelegen stad van Noorwegen, daarna keren de honden met hun begeleiders in de richting van Alta. Bij de 500 km blijven de teams op het bergplateau rond Alta.

De Finnmarksløpet is alleen mogelijk door de inzet van vele vrijwilligers;  in totaal zijn zo'n 400 mensen in de weer voor deze race. Vele uren in de kou terwijl de honden zich warm lopen. Ieder jaar is het weer een pracht spectakel om de honden door het verstilde landschap van Finnmark te zien rennen. Vanuit Nederland nam Nieske Wierda deel aan de tocht door Finnmarken met haar honden.