Natuurlijk Scandinavië

Rondevegen - onthaasten ten top

  • 19 januari 2015
  • Noorwegen

In Noorwegen is het vaak al rustig op de weg, maar er zijn van die plekken waar je af en toe een auto tegen komt. En er is nog van alles te zien en te beleven ook.

Rondevegen is een weg die je eigenlijk op veel manieren gebruiken kunt: te voet, met de fiets en de auto. In alle drie de gevallen zit je elkaar weinig in de weg. Onderweg zal elke weggebruiker - hoe je de weg ook gebruikt - geraakt worden door het bijzondere landschap van Rondane. Niet alleen de weg zelf is bijzonder, maar ook de vele stopplaatsen. Langs de route liggen diverse parkeerplaatsen met de mooiste uitzichten. Ook zijn kunstwerken of architectonische hoogtepunten in aanleg van de uitzichtpunten. Een van die plaatsen is Sohlbergplassen met een prachtig uitzicht over de Atnsjø en de bergen van Rondane met als hoogtepunt het motief van het schilderij van Harald Sohlberg 'Winternacht in de bergen'.

Rondane is een veelzijdig berggebied dat een sterke aantrekkingskracht heeft in alle seizoenen. In de winter is het een geliefd gebied voor tochten van berghut naar berghut of rondtochten door de afwisselende natuur. In de zomer trekken nog veel meer mensen het gebied in. Ook in de herfst is het gebied prachtig met zijn Indiansummer-kleuren.

De wegen ten oosten van Rondane vormen ook een mooi alternatief voor de drukkere E6 die Oslo verbindt met de noordkaap. In de zomer is juist die route druk, terwijl Rondevegen en Rondanevegen veel meer rust en een fraai uitzicht bieden. Vanaf deze wegen zijn er diverse plaatsen om de natuur in te trekken. We bevinden ons in Nasjonalparkriket.