Natuurlijk Scandinavië

Scandinavische bergen in geuren en kleuren

  • Noorwegen, Zweden, IJsland, Faeröer, Finland

De zomer in de Scandinavische bergen is prachtig, de winter fantastisch, maar de herfst is het toppunt: de bergen in alle geuren en kleuren. En als het even mee zit beleef je drie seizoenen op één dag.

Na een heftige zomer met een middernachtzon komt de Scandinavische natuur in de herfst in een versnelling. Sneller dan bij ons komt de natuur in de herfststand. Een paar koude nachten en de zaak gaat massaal aan het verkleuren. De berken die in de zomer al wat blad lieten vallen kleuren massaal geel. Tenminste de gewone berken. De berken die over de grond kruipen, de dwergberken, worden oranje-geel tot rood. Alles op de grond verandert van kleur tot een gemêleerd tapijt van goudgeel tot knal rood.

Op veel plaatsen is die herfst te beleven in de bergen. Wandelmogelijkheden in overvloed. Je hoeft er niet per se lange bergtochten voor te maken. Een mooi aanknopingspunt zijn misschien wel de nationale parken. Er zijn er veel van verspreid over heel Scandinavië en Finland. Vaak bieden ze ook een mooi bezoekerscentrum met veel achtergrondinformatie, exposities en kaartjes van het gebied. Zowel vooraf als achteraf na de wandeling zijn ze zeker een bezoek waard. Bovendien kunnen ze bij wat minder goed weer net even een mooie schuilplaats zijn.

Het herfstklimaat kan zeer wisselend zijn: van een mooie indiansummer-dag tot een sneeuwbuitje hoger op de bergtoppen. Of daartussen misschien wel een forse regenbui. Het is dan ook zaak berekend te zijn op de meest uitlopende weersomstandigheden. Camera, verrekijker mee natuurlijk, want in de herfst zie je vaak meer leven in de natuur dan hartje zomer. 

Moeilijk om zelf te kiezen waarheen?
Een greep uit de parken: Zweden, Fulufjället, Noorwegen, Rondane, Finland, Oulanka.
Voordeel van een bezoek aan zo'n park is vaak dat je vaak meer ziet van de natuur in combinatie met achtergronden over het gebied. Maar uiteraard zijn de hutten van de touristenorganisaties zoals de Noorse DNT en de Zweedse STF ook goede uitgangspunten. Of misschien boek je wel een van de hutten van een Nederlandse reisspecialist naar deze landen. Helemaal zelf? Dan vlieg je naar Stockholm, pakt gewoon de trein vanaf de luchthaven en gaat zelf op stap richting Edsåsdalen niet ver van de Zweedse wintersportplaats Åre. De trein naar Undersåker en een telefoontje naar Dalensgård. Je herfstvakantie kan beginnen.

Herfstvakantie in het Noors: høstferien; in het Zweeds: höstlov.