Natuurlijk Scandinavië

Foto: Lundhags

Schaatsen waarmee je zweeft over het ijs

  • Zweden, Schaatsen, Wintersport

Er was eens een schoenmaker in Jämtland die de beste schoenen van heel Zweden maakte.Hij dat deed op een plek waar je perfect kon schaatsen. Niet veel later volgden de eerste schaatsen. En wat voor schaatsen.

Wie nog geen Zweedse kluunschaatsen heeft en van natuurijs houdt zal straks toch in de verleiding komen om de creaties van Jonas Lundhag en zijn ontwerpers eens te proberen. Daar in dat kleine fabriekje in Järpen gebeurde het allemaal: de beste schoenen en schaatsen die gleden over alle soorten ijs. Eigenlijk is het het verhaal van een Zweedse schoenmaker die niet bij zijn leest bleef.

De omgeving waar de fabriek staat, Jämtland,  staat van oudsher bekend om de vervaardiging van degelijke producten als het gaat om outdoormaterialen. Uit heel Zweden kewamen de bestellingen binnenrollen. Maar de ontwikkeling ging door: van schaatsen voor elke schoen kwam de langlaufbinding. En van de schaats kwam de behoefte aan veiligheidsuitrusting. Het kleine fabriekje in Järpen moest groeien: de vraag naar schaatsproducten nam alleen maar toe.

Maar ook de ontwikkeling van de schaats zelf bleef doorgaan. Tijdens de laatste ontwikkeling van de nieuwe schaatsen (Dominator, T-Skate en Fleet) lag de focus op een constante ronding van de schaats, die gelijk blijft ongeacht de temperatuur of kwaliteit van het ijs. Het profiel en het ijzer zijn met veerkrachtige popnagels bevestigd. Hierdoor ontstaat een stabiele, veilige verbinding. Het resultaat is een duurzaam schaats die – indien nodig - gemakkelijk kan worden gerepareerd.

“Je kunt niet vechten tegen de natuur. Als de natuur besluit in beweging te komen, is er maar een ding dat je kunt doen, en dat is volgen,” aldus Stephen Copp, verantwoordelijk voor de schaatscollectie bij Lundhags. We hebben hard geprobeerd om onze schaatsen aan te passen aan de grillen van de natuur, zowel op het gebied van constructie en ontwerp als in materiaalkeuze. Natuurijs is iedere dag anders, afhankelijk van de temperatuur, wind en andere factoren. Daarom moeten schaatsen erg technisch zijn en van de beste materialen worden gemaakt. Dat hebben we tot in de kleinste details doorgevoerd.

Een nieuwigheid in deze collectie is de binding, die in vergelijking met traditionele toerschaatsen verder naar voren is geplaatst. De positie van de voet is afgestemd op het loopvlak – in plaats van op de lengte van het ijzer. Zo is de drukverdeling perfect en zweef je bijna over het ijs. De schaatsen zijn 100% 'made in Sweden'. Het profiel is gemaakt van gerecycled aluminium en het ijzer van roestvrij staal.

Binnenkort meer over deze nieuwe Volvo onder de schaatsen. Voor reeds bestaande varianten bekijk de site van Almgrens.