Natuurlijk Scandinavië

Foto: Anders Tysk

Schaatstocht in één richting

  • Zweden, Schaatsen, Wintersport

Wie er niet van houdt om rondjes te rijden en wie een bijzondere schaatstocht zou willen rijden zou eens de Vikingarännet moeten proberen; een tocht tussen het Zweedse Uppsala en Stockholm. Met de noorderwind in de rug op naar het eindpunt.

Terwijl we in Nederland snakken naar een Elfstedentocht en er bijna een gehad hebben, organiseren de Zweden ieder jaar rond half februari een 80 km schaatstocht. Zelfs de datum wordt vaak al een jaar van te voren gepland. Rond half februari richten de organisatoren zich erop de tocht te kunnen aanbieden. En heel veel keren lukt dat. Inmiddels is deze tocht door diverse Nederlanders ook verreden, met zelfs diverse Nederlandse winnaars: Hotze Zandstra, Jan Maarten Heideman, Martijn Kromkamp en in 2013 Erben Wennemars.

De Zweden zelf komen ook massaal op deze tocht af. De tocht voert over dezelfde wateren als ooit de Vikingen vanuit het Zweedse binnenland naar open zee gingen via de Zweedse hoofdstad. Al schaatsend ervaren we hetzelfde landschap, maar dan met de ijzers onder ons. Na het dooiijs in Nederland een bijzondere ervaring om op het harde Zweedse ijs van de Mälaren en andere wateren te schaatsen. Met de noorderwind in de rug op naar het eindpunt.