Natuurlijk Scandinavië

Foto: Jeroen Linnenbank

Skate4Life: ijs + sneeuw = hard werken

  • Noorwegen, Schaatsen, Wintersport

IJs om te schaatsen is één ding, maar de pakken sneeuw erop is vers twee. Belangrijk is dan om te weten of de zwaardere machines al het ijs op kunnen. Het beginnetje is er op het ijs van Vingnesvika op de Mjøsa bij Lillehammer.

Voor de vrijwilligers van de Vingnesvika natuurijsbaan is het seizoen begonnen, er ligt nu een mooie ijsvloer, met hier en daar wat overgangen, op het Mjøsameer bij Lillehammer. Er wordt hard gewerkt om een 10 km baan te vegen. Plan is om deze baan het hele winterseizoen open te houden, als de omstandigheden dat toelaten. Op 26 januari 2013 wordt op deze baan Skate4Life georganiseerd, een schaatstoertocht waarbij geld wordt opgehaald voor kankeronderzoek in Noorwegen, dit geheel volgens de visie van Inspire2Live (oa Alpe d'HuZes). Dit betekent dat al het sponsorgeld direct naar Kreftforeningen (Noorse Kankervereniging) gaat. Nederlanders zijn meer dan welkom om te komen schaatsen op het Mjøsameer en om mee te doen met Skate4Life.

Op de foto's rayonhoofden Jeroen Oostendorp en Jeroen Linnenbank inspecteren het ijs. Het ijs wordt bereden met een speciaal rupsvoertuig om de baan te vegen. Dankzij dit speciale voertuig bestaat geen gevaar dat het onder het ijs zal raken.