Natuurlijk Scandinavië

Skellefteå, een bijzonder stukje Lapland

  • Zweden, Wintersport

Zweeds Lapland is een groot gebied; te groot om in één keer te zien. Daarom is het goed dat in 'Gold of Lapland', een deel van het gebied, van alles wat te vinden is. Een bijzonder avontuur in een wereld van sneeuw en ijs.

Een van de toegangspoorten tot Zweeds Lapland is Skellefteå aan de Botnische Golf. De Skellefteå rivier mondt daar in de zee uit. Maar wie in de winter komt kan op de rivier lopen, want er ligt een dik pak ijs. Eén uitzondering echter: bij de brug is een groot gat gezaagd in het ijs gezaagd voor de mensen die graag even in het ijswater zwemmen. Iedere winter trekt dit zwembad in het ijs de belangstelling. Als er sneeuw ligt is dit ook een mooi traject voor een sneeuwschoenwandeling vanuit de stad naar het oude stadsdeel. Lopend over een rivier in Zweeds Lapland de omgeving ontdekken.

Oude stadsdeel
Het oude stadsdeel herbergt straten vol met kleine houten huisjes. Het is de plek waar mensen van heinde en verre naar toe kwamen om op zondag de kerk te kunnen bezoeken. Vaak waren ze lang onderweg en verbleven hier dan om de terugreis weer te kunnen aanvaarden. Het grote aantal houten huisjes is mooi bewaard gebleven en ademt nog steeds de sfeer van weleer. Vanuit dit oude stadsdeel is het een korte wandeling door het park naar het centrum van de stad. De rivier heeft in de stad een centrale plaats: steeds meer worden juist daar de activiteiten gepland.

Bij de rivier
In de geschiedenis van de stad speelde de rivier steeds een belangrijke rol. Vlakbij de rivier ligt de micro-brouwerij, waar het leuk is een kijkje te nemen in het brouwproces en natuurlijk ook om het bier daar te proeven. Maar ook in diverse restaurants in de stad is hetzelfde bier uit de brouwerij aan de rivier te krijgen. Ja en Skelleftå zou geen goede Zweedse stad zijn als ze geen goed ijshockey-team zouden hebben. Twee keer per week is het stadion gevuld met vooral locale bevolking die de club aanmoedigt. En de successen zijn groot. Mooi om de spelers eens van nabij te zien. En reken maar dat ze voor de overwinning gaan als ze thuis spelen. Zweden op z'n best.

Skellefteå is bereikbaar over de weg via de hoofdroute langs de kust van de Oostzee en via de luchthaven. In de zomer zal er zelfs een directe vlucht zijn vanaf Schiphol naar deze stad, de toegangspoort van de Gold of Lapland. Vanuit Duitsland verzorgt Flycar een aantal keren per week een rechtstreekse vlucht naar het nabijgelegen Arvidsjaur.