Natuurlijk Scandinavië

Stillere wegen tussen de fjorden

  • Faeröer

Op de Færöer is het al geen druk verkeer, maar door de nieuwe tunnel tussen de twee grootste steden Tórshavn en Klaksvik, worden de wegen rond de fjorden nog rustiger. Mooi om eens een kijkje te nemen in de kleinere plaatsjes of per fiets langs de fjorden te trekken. 

Het wegennet op de Færöer is overzichtelijk: het gaat vooral langs het water. En met veertien eilanden betekent dat steeds zicht op de fjorden tussen de eilanden. Voor de inwoners van de twee grootste steden, de hoofdstad Tórshavn en Klaksvik, waren het lange omwegen. Sinds de ontwikkeling van de tunnelbouw onder water steeds gemakkelijker geworden is, hebben ook de Færöer gebruik gemaakt van de mogeloijkheden om de eilanden op die manier te verbinden. De eerste onderzeese tunnel was tussen het hoofdeiland Streymoy en Vagar, het eiland met de luchthaven. Later volgde verbinding tussen Eysturoy en Bordoy met Klaksvik als tweede grote plaats van het land. Daar is nu een derde onderzeese tunnel bijgekomen: tussen de eilanden Streymoy en Eysturoy.

De komst van de tunnel levert een belangrijke winst in reistijd op. Het bijzondere van deze nieuwe tunnel is dat er een rotonde in is, waarbij de bestuurder onder water zijn keuze maakt welke richting hij zal gaan. De keuze is tussen Runavik and Strendur. Strendur vormt de verbinding naar de noordelijke eilanden, Runavik voor de richting Klaksvik. Het interieur van de tunnel is beschilderd door de Færöerse kunstenaar  Tróndur Patursson uit Kirkjubøur. 

In de nabij toekomst wordt gewerkt aan meer tunnels, waaronder de tunnel naar het eiland Sandoy. Tot nu toe kan dit eiland alleen per boot bereikt worden. Aan de bouw van de tunnel is inmiddels begonnen. Door de vele tunnels voor het autoverkeer komt er op de toch al stille wegen nog meer ruimte voor de recreant. Behalve de twee grotere plaatsen, is de rest van het aantal plaatsjes klein in omvang en allemaal met een gering aantal bewoners. Daardoor is de verkeersdrukte tussen deze plaatsen ook minimaal. Voor de werkgelegenheid zijn de meeste inwoners aangewezen op de hoofdstad Tórshavn.