Natuurlijk Scandinavië

Uitnodigend natuurijs bij Finse Punkaharju

  • Finland, Schaatsen, Wintersport

Finland kent vele meren; duizenden. Overal ijs; maar ook sneeuw. Voor de schaatsliefhebber lastig, maar er zijn plekken waar een mooi traject geveegd is. Bij Punkaharju bijvoorbeeld.

In het merengebied, aangeduid als Saimaa, liggen een paar prachtige plekken om te schaatsen. Al jaren worden hier traject geveegd tussen de Finse bossen. Voor de Finnen dé plek om te schaatsen. Steeds meer Nederlanders hebben ook dit ijs ontdekt. Tot ver in maart wordt hier nog regelmatig geschaatst.

Diverse plekken
In het merengebied is Savonlinna een centrale plek. Hiervandaan zijn de schaatsplekken goed te bereiken. Een van de schaatsplekken is Punkaharju, gelegen aan de spoorlijn naar Helsinki. Bij Harjun Portti in Punkaharju stap je het ijs op en kun je eindeloos dwalen over de meren. En wil je liever wat anders dan schaatsen, dan zit je hier ook goed. Je huurt er een stepslee en stept er vrolijk op los. De Finnen zelf zijn er erg snel in en houden ook wedstrijden in deze sport.

Ander ijs
Dat de Finnen met stokken schaatsen heeft te maken met het feit dat veel Finse schaatsers ook langlaufers zijn. Maar een andere oorzaak is ook dat het ijs soms minder glad als dan wij gewend zijn; de stokken bieden dan de mogelijkheid een extra afzet te geven met de stokken. De Finse schaatsers schieten dan ook vaak met flinke vaart over het ijs. Door de strenge winter ligt het ijs lang op de meren; vaak tot ver in maart. In het weekend is het leuk om even een stop te maken op het meer voor een pannekoek in een Finse cottage aan de rand van het ijs op een berghelling. Lekker even warmen bij de kachel.

Bijzondere plekken
Het geveegde traject in de omgeving van Punkaharju biedt verschillende uitzichten onderweg: langs bossen, grote oppervakten ijs en langs de rotsen. Grappig is dat het traject ook voert naar een binnenmeertje volledig omgeven met bos. Tussen de bomen ligt een prachtig beschut rondje. In dat gebied lopen ook snowshoetrajecten. 

Overnachting bij Harjun Portti biedt de mogelijkheid snel het ijs op te gaan omdat de huisjes vlak bij het ijs liggen. Daardoor is het ook mogelijk lange dagen op het ijs te zijn of tussen de middag thuis the lunchen. Naast het schaatsen en het slederijden is de omgeving ook mooi voor het maken van snowshoetochten.