
Veilig in de bergen met sneeuw
Het gaan in de bergen is van oudsher een tocht met verrassingen, ook in de moderne tijd. Maar wie blijft in de buurt van andere mensen zit goed. En voor wie echt op avontuur gaat: de Noorse bergregels vormen een mooie leidraad voor een veilig verblijf.
Al eeuwenlang begeven mensen zich in de bergen. Al was het alleen maar om zelf van A naar B te komen of dingen te transporteren. De laatste 100 jaar is daar een nieuw fenomeen bijgekomen: de bergsport, allerlei manieren om je in de bergen te begeven voor de lol. En dat doen we dan ook naar hartelust: tochten naar toppen en terug, huttentochten en gewone rondwandelingen. Voor al deze gevallen geldt dat het raadzaam is rekening te houden met de omstandigheden. En die kunnen sterk wisselen. In alle jaargetijden.
Lekker langlaufen of sneeuwschoenlopen
De Noorse en Zweedse bergen lenen zich uitstekend voor het maken van mooie langlauf- of sneeuwschoentochten. In beide landen ligt een uitgebreid loipenetwerk, die voor beide doelen goed te gebruiken zijn. Startpunten liggen bij de diverse wintersportgebieden, berghutten van DNT in Noorwegen en STF in Zweden. Daarnaast zijn er diverse hotels, huisjes in kleinere plaatsjes waar veilige tochten te maken zijn zonder lawinegevaar. Daarnaast zijn er natuurlijk altijd mogelijkheden om je eigen weg te gaan. Alleen vergt dat een strakkere voorbereiding met een grotere aandacht voor veiligheid.
Begin ligt bij planning
Juist omdat de omstandigheden sterk kunnen wisselen is het van belang om hier van te voren goed rekening te houden. Eigenlijk begint het al bij het eerste plan: wat kan ik aan? Wat kan ik verwachten? Bij het gaan van meer mensen heeft het van ene kant een voordeel, van de andere kant kan de zwakste uit de groep ook een belemmering vormen om goed verder te komen. Wat sowieso belangrijk is, dat je goed toegerust bent én conditioneel berekend bent op wat je te wachten staat: in de zomer van een dag met hoge temperaturen, waarbij je veel vocht verliest tot in de winter waar je sneeuw of mist kunt hebben dat je alle zicht beneemt op weg naar je einddoel. En wat doe je als je echt niet verder kunt? Ben je ook daarop berekend? Hoeveel heb je bij je aan bescherming, eten, drinken?
Noorse fjellvett
De Noorse bergregels zijn in 2016 nog eens aangescherpt om zowel vooraf als tijdens je tocht veilig en wel de bergen in én uit te komen. De negen regels op een rij:
1. Plan je tocht vooraf en meld anderen waar je naar toe gaat.
2. Pas je tocht aan aan je vermogen en de omstandigheden.
3. Houd rekening met weer- en lawine-verwachtingen.
4. Wees voorbereid op noodweer en koude, zelfs op kortere tochten.
5. Neem veiligheidshulpmiddelen mee om jezelf en anderen te kunnen helpen.
6. Kies een veilige weg. Herken lawinegevaarlijk terrein en onzeker ijs.
7. Gebruik kaart en kompas. Zorg dat je altijd weet waar je bent.
8. Keer op tijd om - schaam je niet om om te draaien.
9. Spaar je krachten en zoek bescherming in noodgevallen.
Veel punten lees je misschien snel overheen en denk je dat het gesneden koek is of logisch dat je eraan denkt. Maar als je alles goed in ogenschouw neemt ben je verzekerd van een veilige gang door de bergen. God tur.
Noors Zweeds
Sneeuw snø snö
Sneeuwschoen truge snösko
Sneeuwschoentocht trugetur snöskotur
Lawinegevaar skredfare lavin fara
Lawine verwachting snøskredvarsel lavin prognos
Algemene tip:
De grootste veiligheid heb je als je:
1. blijft op plekken met de meeste mensen in de sneeuw
2. contact houdt met de wintersportcentra/berghutten
3. steeds zicht houdt op weer en weers-veranderingen.
Meer informatie:
WEER
Lange-termijn-weer-Scandinavië
GEBIEDEN EN ROUTES
Wintersporten in Zweden
Wintersporten in Noorwegen
DNT-routes in Noorwegen
LAWINEGEVAAR