Natuurlijk Scandinavië

Voorjaarswinter: lange dagen sneeuw en ijs

  • Zweden, Langlaufen, Skiën, Schaatsen, Wintersport

In Noord-Zweden zijn de dagen eind maart extra lang. De zon heeft flink kracht, maar sneeuw en ijs blijven in uitstekende conditie. De Zweedse winter op zijn best.

Terwijl in Nederland de gure oostenwind veel mensen binnen houdt, trekken de Zweden er massaal op uit. In de sneeuw en op het ijs is het juist nu heerlijk: je voelt de kracht van de voorjaarszon, maar de loipes en het ijsoppervlak blijven in een uitstekende conditie. 

In de omgeving van Åre en Östersund, op de grens van Zweeds Lapland heerst een gezellige drukte in de loipes, op de piste en op het ijs van de Storsjö. Je voelt het voorjaar, maar de winter is nog duidelijk aanwezig, maar dan wel van zijn beste kant.

Heerlijk om juist nu lang buiten te zijn. In het noorden van Zweden, in Jämtland/Härjedalen op de grens met Lapland is de zon al vroeg aan de horizon en gaat laat onder. Een voorproefje van de zomer in de winter.

En dus een perfecte periode om erop uit te trekken. De rugzak mee met een extra jack om even te stoppen, een thermosfles met fruktsoppa, een lekkere warme energierijke zoete drank voor onderweg, een fles water, een paar boterhammen en wat fruit. En natuurlijk een kanelbulla achter de hand. Een tochtje door de sneeuw en de natuur in Noord-Zweden is een feest.

En als de avond valt en de temperaturen dalen nog even bijkomen en napraten in de sauna voordat de warme maaltijd komt.