Natuurlijk Scandinavië

Vuurtje stoken in Zweeds natuurreservaat

  • Zweden, Langlaufen, Skiën, Wintersport

In het noorden van Zweden is er wildernis. De natuur heeft het hier voor het zeggen. Op de grens van Lappland in Jämtland/Härjedalen ligt een uitgestrekt natuurgebied. We nemen een kijkje in de eindeloze natuur buiten de gebaande paden.

We trekken op de ski en sneeuwschoenen door het gebied. Een mooie manier om op verkenning te gaan. Over het natuurreservaat is al veel geschreven en dus veel te vinden voor je er de woeste natuur in gaat. Dit reservaat staat op de nominatie om uit te groeien tot een nieuw nationaal park. 

Gids mee

Met de 8 daagse SNP reis door Edsåsdalen in Jämtland/Härjedalen trekt een gids met ons mee het gebied in. Een natuurgids op de ski. Over alles wat er leeft is veel te vertellen. Onze skitocht door het gebied wordt dan ook meer een ontdekkingstocht met veel interessante feiten en achtergronden van de Zweedse natuur. Over alles wat we onderweg zien is wel iets te vertellen. Het verschil tussen sparren en dennen bijvoorbeeld. Over hoe langzaam de bomen hier groeien en wat er allemaal leeft aan dieren, die op hun beurt weer leven van de aanwezige bomen en planten. En van elkaar; alles in evenwicht.

Het geluid van stilte

In het nationaal park, ver van de bewoonde wereld is het vooral stil. Sporen van dieren lopen alle kanten op als we verder het gebied in trekken. Een plek met een groot aantal keutels verraadt dat hier rendieren moeten zitten. We trekken wat extra stiller verder, je weet maar nooit. Een oude dennenboom is langzaam zijn schors aan het verliezen. De drieteenspecht leeft van deze afbraakboom. We treffen deze vogel alleen in Scandinavië aan. En zo zijn er veel vreemde vogels die hier voorkomen, kruisbekken bijvoorbeeld die vooral in de sparrenbomen leven en ook de taigagaai, een tamme vogel die van menselijk gezelschap houdt.
 

Beschermd tegen het weer

Op diverse plaatsen in het gebied staan schuilhutten. Je kunt er uiteraard schuilen tegen regen of sneeuw of harde wind, maar je kunt er ook goed dieren observeren. Ze horen en ruiken de mens minder. Ideaal voor een break.
Als de rondtocht door een klein deel van het uitgestrekte gebied erop zit is het tijd voor de buitenlunch. Het hout ligt al klaar in de schuilhut. Met dunne stukjes berkenschors en wat extra klein gekloofd hout zit de vlam er zo in. Lekker vuurtje stoken en worstjes warmen in een Nationaal park. Zweden op z'n best.
 

 

Vålådalens Nationaalpark ligt in Jämtland/Härjedalen, niet ver van Edsåsdalen. Het gebied is bereikbaar vanaf E14, de weg tussen Trondheim en Undersåker. In deze omgeving ligt ook het grootste skigebied van  Zweden, Åre. Voor liefhebbers van toerlanglauf en sneeuwschoenwandelen is een bezoek aan het park goed te combineren met een verblijf in Dalens gård in Edsåsdalen. Bij een 8-daagse reis van SNP is een bezoek aan het park onderdeel van de reis.