Natuurlijk Scandinavië

Waar het soms niet regent

  • Noorwegen

Er zijn plaatsen waar het bovengemiddeld regent. Stortbuien, kleine buitjes, grote buitjes, dagenlange regen. Alles kom je tegen in de havenstad Bergen aan de Noorse westkust. Maar de stemming is er niet minder om.

In Bergen valt per jaar meer dan 2000 mm neerslag, meestal in de vorm van regen. Want echt koud wordt het niet in de stad tussen fjord en bergwand in het zuid-westen van Noorwegen. In Nederland valt jaarlijks zo'n 800 mm regen en dat vinden we al aardig veel. In Bergen valt dus meer dan het dubbele van deze hoeveelheid die in ons land valt. Een paraplu of een goed regenpak is dan ook geen overbodige luxe en past dus in het dagelijkse straatbeeld. Af en toe regent het er niet.

In 2022 viel er een hoeveelheid regen: 2447 mm met in totaat 192 regendagen; dat waren er 21 meer dan in 2021. Toch is er niet alleen maar sprake van een toenemende hoeveelheid neerslag, want in 2017 viel er maar liefst 3.092 mm regen. Dat is meer dan driemaal zoveel als in Nederland; toch komt het in Nederland ook voor dat er 192 dagen zijn dat het regent, maar wat de hoeveelheid betreft is Bergen een van de natste plekken van Europa. 

De stad hangt regelmatig in de wolken. En laten die wolken nu ook regelmatig blijven hangen, dus een natte grijze dag is bepaald geen uitzondering. Maar des te gezelliger zijn de winkelstraten, de haven en de vis- en bloemenmarkt. De inwoners zijn wel gewend aan dit weertype. En zeker geen reden om te klagen, want waarom zou je: morgen is het ook weer nat. Soms als de wolken erg laag hangen loont het de moeite - vooral voor de toerist die de stad maar eventjes bezoekt - om de toppen van de bergen op te zoeken. En dat kan gemakkelijk met Fløybanen, het treintje dat steil omhoog gaat in het centrum van de stad of met de kabelbaan (Ulriken) iets zuidelijker in de stad. Sportievelingen lopen uiteraard op eigen kracht de bergpaadjes omhoog. Ook bovenin is het de moeite waard om rond te wandelen, al of niet met uitzicht op de stad beneden.

Een bekende grap over de stad komt uit de mond van een jonge inwoner van de stad. Een Amerikaanse toerist sprak het jongetje aan met de de vraag: "regent het hier altijd?" Waarop het jongetje antwoordde: "ik weet het niet, ik ben pas 11". Maar ondanks alle verhalen, evaringen van voorgangers en reviews is Bergen voor veel bezoekers een geliefde stad. Er heerst een ontspannen sfeer. Een uitspraak van inwoners van de stad "ik kom niet uit Noorwegen, maar uit Bergen". Voordat de hoofdstad Oslo bekend werd, was Bergen de belangrijkste stad met de meeste buitenlandse contacten. Aan de westkust gebeurde het; de westkust was altijd dé invalspoort voor Noorwegen. Niet voor niets is Bergen ooit de hoofdstad van Noorwegen geweest.