Natuurlijk Scandinavië

Zalmen onder elkaar

  • Noorwegen

Wie van zalmen en vissen houdt hoeft maar één ding te onthouden: Mo Laksegard. Daar leer je in een paar dagen alles over zalmen en het vissen ervan. Het zit er vol mee in in het snelle water van Suldalslågen.

In Noorwegen zijn veel rivieren met zalmen. Dat is een heel ander verhaal dan de gekweekte zalm die op ons bord ligt. De wilde zalm is en blijft een bijzondere vissoort. Een van de rivieren waar deze vis veel voorkomt is in Zuid-Noorwegen in Suldalslågen, niet ver van Stavanger. Een prachtige rivier om van nabij kennis te maken met deze wilde vissen.

Engelse ontdekking
Suldalslågen ligt midden in Ryfylke, een prachtig ruig gebied met een afwisselend landschap. De rivier komt vanaf Suldalsvatnet, een water dat 68 meter boven de zeespiegel ligt. Vanaf dit water stroomt de rivier zo'n 20 km omlaag. Bij Juvet komt de rivier in een stroomversnelling, later overgaand in een waterval: Sandsfossen, voordat hij in de Sandsfjord stroomt. Zoals bij veel bijzondere items in Noorwegen waren het de Engelsen die deze rivier ontdekten. Zijn maakten dan ook als eerste speciale visreizen naar dit gebied. Sommigen vestigden zich er ook permanent. Na de teruggang van de zalm in de Noorse rivieren, onder andere door verzuring van het water is er weer een duidelijke opleving van de zalmen in de Noorse rivieren. Rivieren worden van kalk voorzien en jonge vis wordt uitgezet. 

Leren van een kenner 
Bij Mo Laksegard kun je op allerlei manieren kennis maken met de zalm in de snelstromende rivier. Wie wil kan ze van nabij zien zwemmen met een zalmsafari, waarbij je de vissen van nabij ziet zwemmen. Al snorkelend schieten de vissen aan je voorbij. En wie wil kan ook zijn geluk beproeven met de hengel. Al eeuwen lang vissen de Noren zelf op hun favoriete vissoort. En wie weet kijk jij de kunst wel af hoe je dat het beste kunt doen. Bjørn Moe kan je er van alles over vertellen en laten zien. Hij heeft er in de loop van de jaren een enorme ervaring mee opgebouwd en wil die graag delen. Mo Laksegard is een bijzondere ervaring als je van vissen, natuur en de stilte houdt. Noorwegen op z'n best.